O mieszkaniu, paczkach i rowerach. Raport roczny z pandemicznych działań Zupy w 2020 roku.

2020 rok był trudny dla wielu z nas. Pandemia wywróciła codzienne życie do góry nogami, przyniosła ogrom zmian, obostrzeń i niepewności. Także dla Zupy oznaczało to zawieszenie cotygodniowych spotkań na Plantach, a tym samym zmianę formy towarzyszenia osobom w kryzysie bezdomności.

Dzięki niezawodnym Zupowym Wolontariuszom i naszym Darczyńcom, nie zawiesiliśmy naszych działań ani na chwilę – zamiast krakowskich Plant, Zupa nieustannie „rozlewała się” w ponad 200 miejscach niemieszkalnych jak pustostany, altany śmietnikowe, kanały, gdzie otaczaliśmy cotygodniową opieką kilkaset osób nieposiadających domu.

Dzielimy się z Wami podsumowaniem, które pokazuje, jak wiele dobra udało się zdziałać WSPÓLNYMI siłami! Wbrew wszystkim przeciwnościom.

Dzięki zaangażowaniu tak wielu osób w przestrzeń Zupowych działań:

• zorganizowaliśmy 58 wyjazdów streetworkingowych,
  • od marca do sierpnia przekazaliśmy 5000 paczek pomocowych osobom w kryzysie bezdomności,
  • mogliśmy regularnie wspierać rzeczowo 205 osób przekazując namioty, śpiwory, odzież, obuwie, artykuły spożywcze i higieniczne czy – tak niezbędne w 2020 roku – środki ochrony własnej (jak maseczki i żele do dezynfekcji),
  • we współpracy z Żywą Pracownią prowadziliśmy aktywizację społeczną i zawodową w Warsztacie Rowerowym ucząc Panów z doświadczeniem bezdomności serwisowania i naprawy rowerów oraz szycia maseczek i worków na kosmetyki w Szwalni Społecznej,
  • uruchomiliśmy pierwsze Zupowe Mieszkanie dla dwóch osób w kryzysie bezdomności.

Z całego serca dziękujemy, że jesteście z nami i zapraszamy Was do dalszego współtworzenia Zupy (nie tylko) na Plantach.

Zapraszamy Was do zapoznania się ze szczegółowym raportem rocznym z naszych działań w 2020 roku.
.